2011. március 1., kedd

Székelyudvarhely


A népvándorlás zűrzavarából – amely másfél ezredév előtt mindent elsorolt, - egy néptörzs emelkedik ki, számban ugyan csekély, de azért mégis nagy tényező…ez a székely nép…
Azt hiszem, történelmi érvényre emelkedett tény az, hogy a székelyek Attila hunjainak maradékai…
Küsmöndi csősz párok

Midőn Árpád a magyar fajnak elfoglalá e szép hazát, a honfoglalás harcaiban az itt talált, Attila öröksége felett őrködőszékelyek szövetségesként csatlakoztak a rokon magyarhoz, s a sereg előcsapatjaiként részt vettek a magyar birodalom alakításának küzdelmeiben.
1848 – ban a székely határőri katonaság utolsó emberig a nemzet szent ügye mellett szabadsága és alkotmányáért harcolt, nem kötelességből,…hanem a haza és szabadság iránti szeretetből….

Udvarhelyszék székely anya-széknek neveztetik azért, mert régente a székelyek főkapitánya legtöbbször itten lakott, itt tartattak a székely nemzeti gyűlések, s perek az egész székelyföldről ide fellebbeztettek. Ma ugyan elesett az előnyöktől, a központi fekvés által kifejlesztett ezen előjogaitól, de azért az anya-szék elnevezés mint történelmi emlék fennmaradt egészen napjainkig…

Határai északról Marosszék és Torda megye(Görgényi havasok); észak-keletről Gyergyó, keletről Csik, délről Miklós-várszék, nyugatról Kükülő megye nádas területe.
Udvarhelyszék felülete hegyes, keleti és észak-keleti oldalán roppant havasok és ezekből kinyúló rengeteg erdőségek borítják. E havasok zömét a Hargita alkotja. Ezen hegységek közzé öt folyam völgye s azok számos mellék-csermelyeinek szűkebb völgyei nyomulnak be. Ezek a Nagy-Küküllő, Kis-Küküllő, Nagy-Homoród, Kis-Homoród és a Vargyas vize.
Siklódi református templom

E folyamok terei és mellékfolyóinak völgyületei termékenyek, de többi hegyes és oldalos helyei vizenyős sárga agyagtalajúak, mely csak gyakori trágyázás és szorgalmas művelés, háromszori szántás mellett terem, búzát, rozsot, sőtt tengerit is. Gyümölcs mindenütt nagy mennyiségben terem, marhatenyésztés nagyban űzetik, mire terjedelmes havasi legelői nagyon alkalmasak.
A havasaljai faluk, deszka-zsindely metszéssel, kereskedéssel, a Homoród meneti néhány falu mészégetéssel és széthordással nagy kereskedést űznek, némely más faluk más kézműiparral pótolják hiányaikat.

A ház, a pajta fából készült és természetesen a bútorok is. „Legnagyobb múltja a szuszéknak van-írja Balassa István- a 17-18. században még abban tartották a kelengyét, de később a festett láda háttérbe szorította és ettől kezdve elsősorban gabonaneműnek tárolására szolgált.
Udvarhelyszéken több festett bútort készítő központot ismerünk, így a Székelyudvarhelyen, Korondon, Homoródalmáson, Lövétén készült bútorokat nemcsak helyben, hanem messze földre elszállították. Legnagyobb múltra mégis a vargyasi bútor tekinthet vissza.
forrás festettbutor.com


 Vargyason a festett bútorok készítése a Sütő-családhoz kapcsolódik. Sütő Lajos majd minden házhoz készített tulipános bútort a férjhez menő lányok számára: ágyat, ládát, kanapét, tálast, szegletalmáriumot, hosszúpadot, asztalt, széket, kendőszeget, kanáltartót, óradeszkát. A vargyasi bútor alapszíne: bordópiros, illetve égszínkék. Erre kerülnek az önálló vagy virágtartó korsóba állított, szegfűből, gyöngyvirágból, rózsából álló csokrok.

A havasokon állatok legelnek: szarvasmarha, ló és juh. Ezek lenyírott gyapjújából  készül a hosszú szőrű lomos cserge, amit egyszínűre(fehér), vagy csíkosra(fehér és sötét csíkok) szőttek, s melyet ványolókban ványolnak meg, hogy „lomos” legyen.


(Forrás: Cs. Gergely Gizella-Haáz Sándor Udvarhelyi varrotasok c. művéből 1976. valamint Orbán Balázs.)

8 megjegyzés:

SoundGraph írta...

Nagyon szép, és főleg „szakmailag is” jó ismertetés, ragyogó minőségű fotóanyag... – Gratulálunk, és Köszönjük!

Rózsa írta...

Köszönöm szépen, lesz még két része, dolgozok rajta.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen drága Rózsa. Mint minden munkád ez is szép és szinvonalas. Jó volt egy kicsit őseimnél lenni.

Rózsa írta...

Nagyon szépen köszönöm, remélem a továbbiakban is kísérni fogod a munkámat és ha még szép emlékeket is tudok ébreszteni benned, annak nagyon örülök.

helenka 2008 írta...

Sok szépet láttam itt ma is.Köszönöm.

Rózsa írta...

Örülök, hogy itt voltál, nemsokára folytatom a második résszel.

53Rózsa írta...

Rózsám nálad csak tanulni lehet szép a gyüjteményed
gratulálok a szorgalmadhoz

Rózsa írta...

Köszönöm Rózsám:)